11 sätt att undvika uppskjutarbeteende (prokrastinering)

Låt inte ditt uppskjutarbeteende ta över ditt liv. Här kommer 11 punkter som hjälper dig till handling:

1. Bryt ner ditt arbete i små delar.

En anledning till varför vi skjuter saker framför oss är att vi tycker att uppgiften är stor och överväldigande. Bryt ner det du vill få gjort i små beståndsdelar och genomför varje del för sig. Är uppgiften för stor fortfarande, bryt ner den igen tills du får en uppgift som är så liten och lätt att du känner lust och enkelhet inför uppgiften. När den uppgiften är klar går du vidare till nästa lilla enkla uppgift osv.

2. Ändra din omgivning.

Förknippar du ditt hem med vila och avslappning? Då är det kanske inte där du ska ägna dig åt arbete. Prova andra miljöer och utvärdera ditt resultat. Kanske får du mest gjort på ett kontor, ett fik, på biblioteket eller någon annanstans.

3. Sätt upp en detaljerad tidsplan med specifika deadlines.

Att bara ha en deadline för din övergripande uppgift är som att välkomna ditt uppskjutarbeteende. Det gör att du känner att du har god tid ända tills den dag du inser att du inte har den tid du behöver längre för att nå din deadline. Lösningen är enkel, bryt ner ditt övergripande mål i många små mål med individuella specifika deadlines. Ha månadsdeadlines, veckodeadlines och dagsdeadlines.

4. Identifiera och ta bort dina länkar till uppskjutarbeteende.

Vet du med dig att du har lätt för att sitta vid Facebook, eller andra sidor, i långa perioder så avaktivera påminnelser, automatiska uppdateringar osv för att inte lockas dit och ta bort bokmärken för att slippa distraktionen.

5. Umgås med människor som inspirerar dig till handling.

Människorna du umgås med är också de som påverkar dig mest. Identifiera vem du ser upp till bland dina vänner eller andra och umgås mer med dem. Vilka kvalitéer är det du ser upp till? Ta kontakt med personer du ser upp till även om de inte är i din närmsta närhet. Med tiden kommer du bli som dem.

6. Skaffa en supporter.

Att ha någon nära som du känner väl som kan påminna dig om dina mål och uppgifter samtidigt som du påminner hen om sina mål och uppgifter kan hjälpa mycket för att du ska ta tag i saken.

7. Berätta för andra om dina mål.

Bygger på samma argumentation som ovan. Berätta för andra vad du vill åstadkomma så att andra frågar dig när ni ses om status, hur det går osv. Det hjälper dig framåt.

8. Sök upp någon du vet genomfört det du vill uppnå.

Att se någon som lyckats med det du vill lyckas är den bästa motivation till handling du kan få.

9. Granska och redigera dina mål.

Var det länge sedan du tittade över dina mål? Vet du inte om du jobbar mot dina mål längre eller vilka målen är? Kanske har ditt uppskjutarbeteende gjort att du glömt vilka mål du har i ditt liv och vart du är på väg. Åk då iväg på semester, samla dig själv och tänk över dina mål igen och få en ny tidsplan på plats.

10. Komplicera inte dina mål.

Vänta inte på det perfekta tillfället när allting stämmer, det kommer aldrig. Perfektion är en av de största anledningar till uppskjutarbeteende.

11. Ta tag i saken och börja.

Till sist handlar det om handling. Du kan planera, lägga upp strategier, bryta ner uppgifter osv men handlar du inte så händer inget.

En sista rekommendation är att besöka stickk.com där du kan definiera de mål du vill nå, lägga in ekonomiska incitament och involvera vänner som peppar och motiverar dig till handling.

Källa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *