15 saker du kan göra för att hjälpa din karriär

Vart vill du befinna dig om 5 år?

Karriärtips är ofta generella. Men hur hjälper det mig om dessa tips är mer övergripande än de problem jag står inför. Ofta är det vardagen som gör att vi känner oss nere: vi går till arbetet, kommer hem slutkörda och med en känsla av att vi inte kommer någonstans. Om du vill avancera i arbetslivet, starta småskaligt och titta på det du kan göra direkt för att hjälpa din situation.

Börja med dessa 15 tips och låt dem vägleda dig till en bättre karriär:

1. Gör en lista med alla de ting du genomfört idag/denna vecka/denna månad som har hjälp företaget, och lagra dem.

När du har tid över, gör en lista som inkluderar alla saker du faktiskt gör på ditt arbete. Datera dem och ge specifika exempel. När du gjort denna lista, spara den i en mapp och låt den ligga där tills nästa utvärdering eller nästa gång du frågar om löneförhöjning.

2. Skicka ett tackbrev.

Om du har blivit assisterad i din karriär eller fått personlig rådgivning i någon form, skicka ett tackbrev. Respekten, vänligheten och det personliga i ett handskrivet brev ger ett stort plus hos mottagaren, vilket enbart kan leda till positiva resultat i framtiden.

3. Arbeta med ditt skriftspråk.

Varför inte starta en blogg eller hemsida kopplad till ett arbetsrelaterat intresseområde? Det ger bra övning till ett bättre skriftspråk. Var inte lat bara, fokusera på att skriva genomtänkta, välskrivna, artiklar som engagerar dina läsare. Annars förbättrar du inte ditt skriftspråk.

4. Designa högkvalitativa visitkort till dig själv.

Införskaffa visitkort kopplat till vem du är, ditt specifika intresse, din blogg eller liknande, och inte till din position på ett företag. Visitkorten är en reflektion av dig själv, vilken typ av person du är, och vilken bild du vill ge av dig själv till andra. Du kan exempelvis skicka med visitkorten med brev eller ge till folk du möter i din vardag. Införskaffa högkvalitativa professionella visitkort för en positiv uppfattning hos mottagaren, gärna något som sticker ut, på ett positivt sätt.

5. Skicka e-mail till tidigare arbetskollegor.

Har du några tidigare arbetskontakter som du inte hört ifrån på ett tag? Skicka ett e-mail och berätta vad du gör, och fråga dem detsamma. Inte till kunder men till arbetsbekanta och kollegor inom samma verksamhetsområde, kunder har du förhoppningsvis bra kontakt med redan. Ett snabbt e-mail till folk du träffat på mässor, konferenser och liknande kan ge mycket, som samarbete, arbetsmöjligheter m.m.

6. Föreslå en lösning på ett jobbigt arbetsproblem.

Detta gäller speciellt för små problem. Klagar folk över skrivaren? Leta upp ett alternativ på internet och skicka till din chef. Nyckeln är att göra lösningen så komplett som möjligt så att chefen kan se att du såg problemet, kollade på lösningar, och kom fram till ett alternativ.

7. Ring ett samtal.

Håll kontakt med kollegor och få en överblick över organisationen i stort. Lär dig av andra och vad de håller på med. Var inte dryg och lägg näsan i blöt för mycket, men var medveten om vad som sker på arbetsplatsen och hur det påverkar dig.

8. Arbeta på dina språkkunskaper.

Är ditt arbetsspråk inte ditt förstaspråk? Spendera en del av din frihet för finjusteringar. Att lyssna på ljudböcker kan vara ett bra alternativ. Eller varför inte gå någon avancerad språkkurs? Eller kanske läsa om en bok på ett nytt språk?

9. Gör dig själv mer presentabel.

Det hjälper alltid att ge ett rent och fräscht intryck. Att ha lite hygienprylar med sig på längre vistelser kan vara ett alternativ; deodorant, tandkräm, tandborste osv. Att tvätta ansiktet innan ett möte kan göra dig mer alert och uppmärksam.

10. Finjustera ditt CV.

Det är aldrig fel att kolla igenom sin CV och göra uppdateringar och finjusteringar. Var angelägen om att skriva vilka handlingar du tagit tidigare och vilka resultat du har bidragit till. Kolla även igenom din mall för personligt brev så att det också reflekterar dina resultat.

11. Läs något om ämnen du planerar att möta framöver.

Leta efter resurser som relaterar till ditt yrke och fokusera en del av din tid på det. Att vara insatt i det du vill arbeta med framöver är aldrig fel.

12. Förbered några kommentarer i förväg till nästa möte.

Har du möte senare? Se det som ett tillfälle att visa dina kvalitéer. Titta över agendan och förbered några punkter och tankar som du kan presentera. Om du ska lyssna på en presentation, ta reda på vad det handlar om och förbered några frågor.

13. Arbeta med att tala inför människor.

Detta kanske känns jobbigt men det behöver det inte vara. Lyssna på duktiga talare på internet som inspirerar dig, exempelvis Ted.com.

14. Städa din arbetsplats.

Det skapar både ett bättre intryck av dig och fångar ögonen från andra. Kanske hittar du papper du trodde försvunnit.

15. Fundera kring vart du vill befinna dig om 5 år och skapa en plan därefter.

Spendera lite tid med att visualisera din position om 5 år. Tänk sedan efter vad som krävs för att hamna på den positionen. Väl där bryter du ner alla bitar i processen tills bitarna blir konkreta och kan slutföras snabbt. Sedan är det bara att börja. Många små steg leder till stora framsteg.

Källa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *