5 steg till en bättre telefonintervju

1. Tänk på omständigheterna.

Förberedelse är nyckeln till framgång.

Om du har en intervju bokad, förbered dig fysiskt. Gör inte intervjun sittandes vid skrivbordet där du inte kan prata fritt. Inte heller där det är för mycket ljud i bakgrunden. Gå inte fram och tillbaka under samtalet eftersom andningen blir ansträngd och tyder på brister i auktoritet för dem som inte känner dig. Om inte samtalet var bokat sedan tidigare så be om att få ringa tillbaka under bättre omständigheter. Du kommer inte att låta ointresserad utan istället visa på att ditt liv är organiserat och planerat.

2. Klä på dig efter omständigheterna.

Klä upp dig inför intervjun även om ingen kommer att se dig. De mail du skriver till rekryteringsansvarig på ett företag ser inte likadana ut som de du skriver till dina vänner, du kan inte heller tala på samma vis till företag som till dina vänner. Detta vet du, men det kan vara svårt att genomföra utan övning. Om du inte är van att diskutera företagsverksamhet över telefon blir det också svårt att slå på den knappen vid samtalet.

Ett sätt att kompensera för detta är att klä upp sig inför intervjun fastän de inte kan se dig. På 90-talet, när det debatterades huruvida kostymer skulle försvinna som krav på arbetsplatsen, gjordes det en del forskning som visade på att folk uppklädda tog sitt arbete mer seriöst än när de klädde sig mer avslappnat. Detta låter rätt logiskt. Tjejer beter sig mer som en prinsessa när de har bröllopsklänning på sig än när de har på sig shorts exempelvis. Det samma gäller för arbetskläder.

Det här betyder inte att du ska bära kostym alltid. Snarare att det kan vara en hjälp om du vet med dig att du låter för avslappnad och oprofessionell i telefon. Då kan det hjälpa.

3. Stå upp.

Du låter ofta mer självsäker och dynamisk om du står upp under ett samtal istället för att sitta ner. Att gå runt lite, men inte för mycket, hjälper samtalet att flyta på. Detta är en anledning till att de bästa talarna ofta går omkring under talet istället för att stå stilla på podiet. Att använda sig av handgester är väldigt naturligt under ett samtal, så låt händerna gå fria även under telefonsamtalet. Du vill också låta naturlig under samtalet då personen på andra sidan telefonen lätt känner igen om det blir stelt. Att använda sig av headset är ofta det bästa valet där du känner dig mest fri under samtalet.

4. Förbered dig inför de mest uppenbara frågorna.

En resumé är till för att skapa uppmärksamhet omkring dig. En intervju på plats är för att se om de gillar dig. Någonstans där emellan måste det försäkras att du är kvalificerad och inte har några stora röda flaggor. Under en telefonintervju kan du räkna med att det är de två aspekterna som kommer undersökas.

Du kommer antagligen få frågor för att testa dina kunskaper inom det området du söker anställning inom. Var därför förberedd att ge organiserade, övade exempel för hur dina tidiga referenser gör dig unik och efterfrågad. Var också förberedd för uppenbara problem i din resumé exempelvis byte av arbete ofta eller tidshål. Detta är svar du bör öva. Även om ditt svar inte är perfekt kan ditt humör och sättet du redovisar dina kunskaper leda till vidare intervjuer.

5. Glöm inte att avsluta.

En intervju handlar om att sälja sig själv, och de bästa säljarna är de som avslutar samtalet. Ditt mål för samtalet är att få en riktig intervju på plats. Så avsluta inte samtalet innan du gjort de ansträngningar du förutbestämt för att nå det målet. Fråga om deras process för beslutstagande och försök ta reda på vem det är som tar besluten. Ställ inte överdrivet med frågor, men desto mer information du har, desto större är chanserna för att komma till nästa steg i anställningsprocessen.

Avslutningsvis, glöm inte att skicka ett tack för intervjun via email.

Källa.

1 tanke kring ”5 steg till en bättre telefonintervju

  1. Pingback: 8 steg till en lyckad arbetsintervju | Arbetsliv.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *