6 bra skäl till varför du ska budgetera

 

Att skapa en budget över samlade inkomster och utgifter vet de flesta är bra men få har en och ännu färre följer en. Om du vill känna att du har kontroll över din ekonomi är budgetering ditt enda alternativ. Här kommer 6 bra skäl till varför du skall ha en budget:

 

1. Ökat fokus på kostnader.

Budgetering får dig att definiera mål och arbeta mot dem. Om du väljer att falla för alla spontana frestelser du möter i livet kommer du aldrig kunna spara ihop till en längre semester, insats till lägenhet eller känna att du är oberoende av ditt arbete.

En budget tvingar dig att planera för framtiden och tänka över vilka mål du vill uppnå. Ditt löpande sparande och investerande, redogjort i din budget, gör att du kan följa vägen fram till målet. Det blir lättare att undvika köp av onödiga prylar om du vet att du sparar till ett specifikt mål.

 

2. Du kommer inte köpa saker för pengar du inte har.

Allt för många spenderar för pengar de inte har med kreditkort och lån. Att det är så enkelt att spendera med pengar du inte har kan göra att du inte vet att du har överspenderat förrän skulderna har växt till sig.

Om du skapar en budget och följer den behöver du inte oroa dig för detta. Du vet vilka inkomster du har och du vet vilka utgifter du har råd med. Du vet hur mycket du sparar och hur mycket pengar du har över till nöjen. Tänk längre och se fram emot den semestern du sparar till eller det mål du satt upp till dig själv.

 

3. Se fram emot en god pension och ditt minskade behov av arbetsinkomster.

Investerar du pengar idag kommer du få nytta av detta i framtiden genom ett mindre beroende av löneinkomster och större frihet. Din budget hjälper dig att nå dit. Om du sätter av en del av din inkomst varje månad direkt när du får din lön kommer du kunna se fram emot en god pension med större ekonomisk frihet. Budgeten gör att du kan följa vägen dit löpande på ett enkelt vis. Sparande till hög ränta kan du får hos 4spar.

 

4. Det hjälper mot oförutsedda utgifter.

Har du byggt upp ett bra ekonomiskt skyddsnät genom att regelbundet sätta av pengar från lönen kommer du också känna att det inte är ett problem när de oförutsedda utgifterna kommer. De kommer och det är utgifter du inte har planerat för eftersom de är just oförutsägbara. Du bör ha pengar avsatta för oförutsedda utgifter som täcker 3-6 månaders utgifter för att du ska känna dig trygg. Lägg in detta i ditt löpande sparande så att du sätter av lite varje månad.

 

5. Det får dig att inse dina dåliga spenderingsvanor.

Att föra en budget kommer innebära att du får syn på utgifter som du inser är onödiga. Kanske prenumererar du på tidningar du inte läser eller har ett kabel-TV abonnemang du inte utnyttjar. Detta i sin tur kommer få dig att fokusera och prioritera dina utgifter som kommer leda till att du når dina mål fortare.

 

6. Du kommer sova bättre.

När du vet att du har kontroll över din ekonomi kommer du sova bättre. Du kommer inte behöva vara orolig över dina utgifter och eventuella oförutsedda sådana. Du kommer enbart kunna fokusera på de saker du anser viktiga och låta ekonomin sköta sig själv genom den budget du har skapat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *