7 bra frågor att ställa vid arbetsintervjun

 

Klä dig välvårdat.

Om du inte gjort research av din potentiella arbetsgivare i kombination med din ansökan är det hög tid när du väl blivit inkallad på intervju. Läs igenom arbetsbeskrivningen och kraven noggrant, surfa in på bolagets hemsida och se hur organisationen presenterar sig, sök efter nyheter knutet till bolaget (exempelvis via Google News) och se vad för kommentarer du hittar om bolaget via bloggar eller generellt vid sökning på Google.

Klä dig välvårdat och ha följande frågor förberedda inför intervjun:

1. Vad är mitt ansvar dagligen?

Det är viktigt att du förstår din roll och de uppgifter du förväntas göra. Här är tydlighet viktigt för båda parter. Om personen som intervjuar dig inte kan ge klara svar så är det oroande vilket du ska besvara med artiga uppföljningsfrågor.


2. Vilka möjligheter har jag till utbildning och karriärutveckling?

Denna fråga har 2 syften. Dels att förstå vad jobbet kan leda till men även vilka nya färdigheter du kan förvärva eller utveckla. Det signalerar också att du är ambitiös och tänker framåt.


3. Vilken eller vilka är det största utmaningarna i organisationen idag?

Denna fråga är mer strategisk och visar att du är intresserad av ett större perspektiv som kan leda till intressanta diskussioner. Som uppföljning på detta kan du fråga om vilka mål avdelningen har och hur det reflekteras i denna position.


4. När blev du anställd?

Efter att intervjuaren ställt en rad frågor om dig kan det vara läge att intressera sig för dem. Folk gillar generellt att prata om sig själva och om du kan få någon att prata om sina framsteg i bolaget kan du lära dig nyttiga och intressanta saker.


5. Vilka kriterier letar du efter i denna position?

Antagligen står de viktigare kriterierna i platsannonsen redan men det kan vara värdefullt att höra det direkt av intervjuaren också. Det ger dig insikt i vad de vill och hur de kommer fatta beslut, och ger dig möjlighet att påverka deras beslut.


6. Motsvarar jag era krav för denna position?

Denna fråga följer naturligt tidigare frågor även om den kan verka lite påträngande. Om de säger att du passar bra för tjänsten kan du fråga om det finns någon anledning för att inte erbjudas jobbet. Om de säger att du saknar några viktiga färdigheter har du möjlighet att besvara dessa med lämpliga erfarenheter.


7. Vill du höra vad jag kan hjälpa er avdelning med?

Om du vill ha jobbet är denna fråga bra i slutet av intervjun. De flesta intervjuare kommer att säga ”Ja.” Knyt ihop säcken från samtalet och visa att du lyssnat, ge några korta säljargument kring varför du passar för tjänsten och hur du kommer hjälpa chefen nå sina mål. Var kort, direkt och tydlig och för fram fördelarna med att ha dig i laget. Avsluta med ”Hur låter det?”.

Många kandidater tar en passiv roll vid intervjun. De svara kompetent men tar aldrig initiativ genom att ställa kompetenta frågor tillbaka och styra intervjun dit dem vill ha den. Om du ställer frågor enligt ovan kommer du ses som mer dynamisk och chanserna för att bli erbjuden jobb kommer att öka.

Källa.

1 tanke kring ”7 bra frågor att ställa vid arbetsintervjun

  1. AGUIMAR

    MYCKET INTERESSANT ARTIKEL. JAG VIST INTE OM KORTA VÄGEN, TROR JAG KAN GE STORA CHANS TILL MÅNGA UTOMLANDS SOM SÖKER JOBB I SVERIGE. JAG SJÄLV LÄST PEDAGOG I BRASILIEN MEN I SVERIGE HAR JOBBAR MED ÄLDRE. JAG TRIVES ATT JOBBA INOM ÄLDREOMSORG MEN IBLAND DET ÄR MYCKET BELASTNINGEN. JAG ÖNSKA HITTA ANNAN BÄTTRE MÖJLIGHETER OCH BÄTTRE LÖN.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *