8 steg till en lyckad arbetsintervju

 

Ditt CV, personliga brev, och eventuella telefonintervju, har medfört att du kallats på intervju. Det är här det avgörs om du får jobbet eller inte.

Här kommer 8 steg till en lyckad arbetsintervju:

1. Berätta bra historier.

arbetsintervju

Berätta din historia.

När någon ber dig att berätta om dig själv vill de inte höra en lista på dina tidigare prestationer. De vill höra historier. Historier är vad människor kommer ihåg, vad de kommer att minnas av dig. Problemet är att många människor inte kan komma på en historia om sig själva, vilket ofta resulterar i ett listande av fakta. Detta är tråkigt och forskning visar på att ren fakta i listform, om dig själv, får folk att känna sig obekväma, vilket du naturligtvis inte vill på en arbetsintervju. Historier får oss att tro på oss själva. Hitta på en bra historia kopplad till din karriär som du kan berätta vid dina arbetsintervjuer.

2. Förstå beteendet under intervjun.

När någon ber dig att berätta om dina tidigare erfarenheter kopplat till något moment, är det en inledning på en beteendebaserad intervju. Det finns olika sätt att svara på dessa typer av frågor. Ofta vill de ha reda på hur du ställt dig till problem tidigare och hur du löst dem. Detta visar på hur du kan tänkas lösa framtida problem. Berätta hur situationen låg till, aktionen du tog för att lösa problemet och vilka resultat det fick.

3. Ställ frågor i början, inte i slutet.

Vänta inte tills intervjun är över med dina frågor. Om du har spenderat hela intervjun med att försöka övertyga om att du är rätt person för jobbet blir det lite sent att ställa frågorna i slutet, eller hur? Använd sedan svaren för att bättre positionera dig för arbetet under intervjuns gång. I slutet, när de frågor om du har några extra frågor, kan du säga att du redan har fått svar på alla frågor under intervjun, men tack ändå.

4. Bli inte uppstressad av din blogg eller andra internetsidor som du kan tänkas ha bidragit till.

Det är allt mer populärt med egna hemsidor, bloggar och diverse forum som folk använder sig av för att yttra sina synpunkter på. Rekryteringsansvariga bryr sig sällan om dessa tidigare erfarenheter du haft. Fokusera på framtiden istället för historien.

5. Förklara arbetshoppande och långa luckor i din CV.

Det spelar inte så stor roll vad du har gjort med din tid så länge du har varit produktiv och gjort intressanta saker. Ett hål i CV’n är inga problem så länge du kan prata om dina lärdomar och hur du växte som person under dessa perioder. Hoppande mellan olika arbete och företag är inga problem om du kan visa på att du bidrog på olika sätt på varje företag.

6. Presentera en plan.

Visa att du har funderat på den sökta positionen och företaget. Varför inte visa framfötterna med en plan för vad du kan tänkas bidra med under de första tre månaderna. Men var ödmjuk. Detta alternativ passar sig naturligtvis bäst om du är mycket kunnig inom det område du söker anställning för. Att du är mycket kunnig brukar också vara den lättaste vägen till arbete.

7. Spela på stereotyper.

Du blir antagligen intervjuad av mer än en person. Varje person har någon form av uppgift som infiltrerar din intervju. Din uppgift är att identifiera varje person och på så sätt veta vad de är ute efter.

8. Öva mycket.

En intervju är inte improviserad, det är inövad prestation. Det kommer inte som någon överraskning vilka de vanligaste frågorna är, så förbered dina svar. Även om du får frågor som du inte hade väntat dig är det oftast kombinationer av de frågor du förberett dig inför. Varför inte öva scenariot med en vän?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *