Har du bestämt dig för att byta karriär?

 

Att byta karriär kan vara det bästa draget du någonsin gjort, men det är ett stort steg och det lönar sig att tänka igenom saken ordentligt.

Följande kan vara en hjälp på vägen:

Vilka kvalifikationer behövs?

Plats

Är du flyttbar? Vissa typer av jobb eller företag finns enbart på vissa lokationer vilket kan kräva att du flyttar.

 

Lön

Du kommer att ha befordringsmöjligheter inom de flesta yrken, även om detta inte nödvändigtvis alltid betyder högre lön. Hur ställer du dig till att välja mellan ett jobb du älskar till mindre lön eller vice versa?

 

Tid och engagemang

Ett byte av karriär kan tära på din lediga tid. Innebär ditt nya jobb att du behöver arbeta längre dagar eller att du behöver komplettera dina tidigare studier med nya kurser? Fundera över hur detta kommer att påverka andra, som din partner, dina barn osv. Prata om det med dina nära och kära, vet de om hur mycket tid du behöver kommer de att förstå och kan hjälpa dig mer i processen.

 

Arbetsmarknaden

Det finns konkurrens i de flesta yrken, men vissa är mer konkurrenskraftiga än andra. Karriärer som uppfattas som glamorösa kan det vara svårt att komma in i utan massor av obetald arbetslivserfarenhet, entusiasm och ett lite tur. Vill du anstränga dig det lilla extra?

 

Karriärutveckling

Vilka möjligheter finns det att göra framsteg inom de yrken som du tittar på? Hur kommer du vidare, antingen inom samma typ av arbete, eller i närliggande bransch? Vilka vidareutbildningsmöjligheter finns?

 

Arbetsvillkor

Vad kommer jobbet innebära från dag till dag? Om det innebär att möta massor av människor och det är inte din grej, kanske du vill tänka om. Skulle du föredra ett jobb inomhus eller tvärtom?

 

Dina omständigheter

Dina omständigheter behöver inte begränsa dina karriärmöjligheter. Det kan finnas extra stöd tillgängligt om du exempelvis är en ensamstående förälder eller har ett funktionshinder.

 

Vad är viktigt för dig i ett jobb?

När du har övervägt de faktorer som anges ovan, göra en lista med faktorer som är viktiga och mindre viktiga för dig. Ett exempel kan se ut så här:

 

Viktigt

  • Arbeta med människor
  • Nära din nuvarande bostad
  • Lön på minst x kr i ditt första år

Mindre viktigt

  • Arbeta i en offentlig eller i en icke-vinstdrivande organisation
  • Möjligheter att resa utomlands

 

Vilka kvalifikationer behöver du?

Existerande platsannonser bör ge dig en god uppfattning om de kvalifikationer du behöver. Hur utformar du ditt personliga brev?

Vidareutbildning och kurser kan vara ett bra sätt att öppna upp nya karriärmöjligheter. Kom ihåg att det är aldrig är för sent att återvända till studier.

 

Planera din ekonomi

Detta är viktig. Att byta karriär innebär vanligtvis att gå ner i lön eftersom du försöker att etablera dig i en ny bransch. Har du koll på din ekonomi? Kan du sänka dina utgifter, klara dig utan semester, dela en bil, använda besparingar osv under några år? Kan du undvika att äta ute och shoppa mindre? Se till att du prata med dina nära och kära eftersom ekonomiska uppoffringar kommer att påverka dem också.

 

Undersök olika vägar till samma mål

När du väl har identifierat vilken karriär du vill byta till kan det finnas olika vägar dit. För vissa jobb behöver du en viss examen. För andra är erfarenheten viktigare. Ibland finns det olika kursalternativ som leder till samma jobb, kolla upp vilka möjligheter du har.

 

Ha en back-up plan

Om du vill komma in i en konkurrenskraftig bransch kan det löna sig att ha en back-up plan. Din plan kan bestå av ett antal idéer kring olika jobb inom samma bransch  där samma kompetens är eftertraktad. Om du är helt inställd på en viss karriär, men stöter på problem, kan du också överväga att ta en annan utbildningsrutt eller gå in på en lägre nivå och arbeta dig uppåt. Att ha en back-up plan betyder att du har några idéer om vad du ska göra om vägen till din nya karriär inte är spikrak.

Källa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *