Hur du blir av med din rädsla för att få sparken

Lycka

Äntligen nya möjligheter.

Att vara rädd för att bli sparkad är vanligt. Trots att vi vet att det inte är så ovanligt vet vi också att det kan få ekonomiska konsekvenser för vår familj. Det är något skamset som ska undvikas i så stor grad som möjligt. På grund av detta ger vi efter för dåliga förhållanden på arbetet.

Minska din rädsla för att få sparken med följande tips:

1. Vägra leva under hotet av att bli sparkad. Rädsla är hämmande och hotande, och det kan orsaka en oro efter varje tanke eller aktion. Oroade anställda är mindre produktiva på grund av att rädslan får dem att ta fel beslut eller säga fel saker. De är mindre produktiva eftersom de undviker att ställa krav och kritisera de problem som uppstår. Kronisk stress kan bli ett resultat av oron och kan drabba din hälsa hårt. Bestäm dig för att rädsla är oacceptabelt på arbetet.

2. Tänk in dig i situationen att det inte är så hårt och jobbigt att få sparken, det är inte pinsamt heller. Gå inte runt med hängande huvud. Det kan vara rena lyftet för dig själv att bli sparkad, det tvingar dig att hitta ett arbete som du kanske trivs bättre med och passar dig bättre.

3. Förstå att de vanligaste anledningarna till varför folk blir sparkade inte enbart beror på den anställda. De enda undantagen till detta är folk som blir sparkade för trakasserier eller annat grovt beteende, eller som har en historia av att bli sparkade. Även de människorna få andra chanser om de är självsäkra och kan ändra sitt sätt mot arbetslivet.

Om du får gå för en av följande anledningar har du mest otur. Fokusera på dina möjligheter istället för att titta i backspegeln.

 • Personlighetsskillnader – Du stannade på grund av pengarna, men var faktiskt inte nöjd och glad med omgivningen. Människornas attityd omkring dig passade inte med din egen. Arbetet blev kanske långtråkigt, cheferna var inte trevliga och hela miljön var inte passande. Blir du sparkad under dessa förhållanden är det antagligen positivt för dig då det gör dig mer fri att söka en annan anställning som passar bättre med din personlighet och erfarenhet.
 • Kunskapsskillnader – När du sökte arbetet var du kanske inte medveten om det ansvar som krävdes, eller så gjorde inte personen som rekryterade dig en bra bedömning på dina kvalitéer kopplade till det arbete du skulle utföra. Eller så ändrades arbetsuppgifterna möjligtvis. Det fungerade inte, men du försökte. Du har bättre tur under nästa anställning.
 • Vägra följa order – Att stå upp för dina åsikter och inte vara oärlig, eller att gå emot felaktiga företagsmetoder är inte ditt fel. Du ska vara stolt över att du står upp för vad du tycker är rätt.
 • Nedskärningar – Flera tusen människor får gå på grund av nedskärningar varje dag. Det är inte deras fel. Det handlar om ekonomi, inte om människor.
 • Oresonabel – Om du blev gravid eller behövde ta hand om ett sjukt barn, och sökte kort ledighet, och på grund av det blev sparkad så var det inget som hade att göra med dig som person. Var inte för hård mot dig själv. Du kanske t.o.m. kan stämma företaget för diskriminering.

4. Tänk inte på att bli avskedad som ett problem även om det skapar problem. Ekonomisk osäkerhet är ett av de mest svåra problemen som ett avsked skapar. Att inte veta hur du ska betala dina räkningar eller berätta för barnen att du inte kan köpa en ny dator till dem kan orsaka sömnlösa nätter. Plötsligt så blir dina avbetalningar på lån större och du börjar fundera på sparandet till dina barn.

Lösningen på detta kan vara:

 • Öka dina arbetsmöjligheter genom att utveckla dina professionella kunskaper och skapa ett utbrett nätverk.
 • Diversifiera dina resurser. Öka dina investeringar, starta eget företag eller liknande. 4spar gör det enkelt för dig att påbörja ditt sparande. Eller varför inte sätta upp din egna hemsida (det är inte svårt) och tjäna pengar på den med Adtraction exempelvis.
 • Håll dina konsumtionsvanor nere, var inte 100 % beroende av varje månadslön. Det kan innebära att du skär ner på biobesök eller middag på restaurang osv. Roa dig med billigare vanor som att läsa, gå, trädgård, umgås med vänner osv. Eller sluta röka, ett enormt stort plus om det beslutet kom från att du blev avskedad. Hos 4spar.se kan du spara dina pengar till hög ränta.
 • Skaffa en inkomstförsäkring. Som exempel erbjuder både Unionen och Accept försäkringsbolag inkomstförsäkring som kan vara rent livsnödvändig vid arbetslöshet.

Unionen – En inkomstförsäkring utöver det vanliga

Accept – Vi försäkrar din lön.

Andra tips:

 • Att förklara för en potentiell arbetsgivare att du blev avskedad på ditt förra arbete kan skapa oro. Om du skäms över det, eller tycker att det påverkar dig negativt, så kommer det oundvikligen ut under intervjun. Håll huvudet högt och förklara omständigheterna exakt. Några rekryterare kommer att bry sig, andra inte, såvida du förklarar ordentligt vad som hände. Var även tydlig i ditt personliga brev kring anledningen till varför du fick gå från ditt förra arbete.
 • Det är inte smart att spendera ditt arbetsliv med något du inte trivs med bara för att det är ett arbete.
 • Om du vet med dig att du inte trivs på ditt arbete, vänta inte på att få bli avskedad. Gör dig själv en tjänst och sluta självmant. Det finns bättre, mer passande arbeten på marknaden för dig. Men tänk igenom ett sådant beslut noggrant innan.

Källa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *